Targonca Tudásbázis

Az emelőgépek egy csoportját képzik a targoncák, melyeket többféleképpen lehet csoportosítani.

Kialakítás: Homlokvillás, Oldalvillás, Toló-oszlopos, forgóvillás (kombi), komissiózó, 4-utas, Gyalogkíséretű, Terepes, teleszkópos, speciális (straddle carrier stb)

Használat jellege: Szabadtéri, Terepes, Belső logisztikai (raktári)

Üzemmód: Benzin, Gáz, Benzin/gáz, Dízel, Elektromos

Gyártó : Clark, Mitsubishi, Jungheinrich, Linde stb.

Homlokvillás targoncák 5 tonnáig

Korábban a targonca kezelői engedély felső korlátjait képezte ez a kategória mégis egyben kezeljük a nagyobb teherbírásúakkal. Alapvetően olyan targoncákról van szó melyeknek a vezető előtt található az emelőoszlopuk, ellensúlyuk pedig hátul. Elektromos típusoknál előfordul, hogy az ellensúly szerepét az akkumulátor veszi át.

Alkalmazás: Teherautók, Containerek kirakodása, rakomány (alacsony) állványba helyezése. A bel- és külterek logisztikai összekötése. Raklap – Bála - Hókotró…

Teherbírás: 1.200 kg- 60.000 kg

Meghajtás: benzin/gáz, diesel, elektromos

Gyakori emelés: 0- 6.000 mm.

Gumik: tömör (Bandage), elasztikus (SE), fúvott (Pneu)

Terepes targonca:

Tulajdonképpen a homlokvillás targoncákhoz is lehetne sorolni őket felépítésükből adódóan. Főbb ismertetőjelük, a magas építés és a nagyméretű kerekek. Könnyen mozognak terepen, de körültekintően kell őket alkalmazni, mert az egyenetlen terep igen veszélyes helyzeteket okozhat emelés közben. A teleszkópos targoncák (melyek emelőoszlop helyett teleszkóppal emelnek) ugyan drágábbak de sokkal univerzálisabban „pusztán terepes” társaiknál.

Oldalvillás targonca

Mely tulajdonképpen már egy igen speciális emelőgép, kifejezetten hosszú és nehéz anyagok (szálanyagok, csövek) emelésére és mozgatására hivatott. Alkalmazásukhoz tulajdonképpen az állványrendszer is speciális, mivel a legkönnyebben konzolos állványrendszerek mellett célszerű őket üzemeltetni.

Alkalmazás: hosszú (4-6 m), nagyobb tömegű terhek emelése, rövid távú szállítása a lerakó helyig. A raklap méreteinél nagyobb rakományok stabil kezelése

Teherbírás: 2.000 kg- 60.000 kg

Meghajtás: diesel, benzin, villamos

Gyakori emelés: 0- 6.000 mm.

Gumik: tömör (SE), fúvott (Pneu),

A raktártechnikai gépek (belső logisztikai targoncák):

Ami valójában gyűjtőfogalom. Az angol warehousing equipment jóval találóbb kifejezés, hiszen valóban leggyakrabban raktárakon belül alkalmazzák őket fedett, zárt helyen. Bár alkalmazási területük limitált, a raktáron belül nagyságrendekkel lehetnek hasznosabban, mint a homlokvillás targoncák. Többek között ide tartoznak a

Gyalogkíséretű targoncáink

Alkalmazás: kisebb tömegű rakatok – állványkezelése, jellemzően kis fordulósugárral. Emelésre és szállításra is használható- 2 megoldás Vezető-állással, vezető állás nélkül

Teherbírás: 1.000 kg- 1.600 kg

Meghajtás: elektromos

Gyakori emelés: 0 - 5.700 mm.

Gumik: Görgő

Toló oszlopos targoncák

Alkalmazás: raktári állványok kiszolgálása, jóval olcsóbb mint a 4 utas, de rám fordul az állványra – minimális helyigény.

Teherbírás: 1.000 kg- 2.500 kg

Meghajtás: elektromos

Gyakori emelés: 0 - 12.000 mm.

Gumik: görgők

vontató és szállító targoncák

Alkalmazás: rakatok, raktáron belüli (emelés nélküli) mozgatására. 2 megoldás Vezető-állással, vezető állás nélkül

Teherbírás: 1.000 kg- 2.500 kg

Meghajtás: elektromos

Gyakori emelés: 0- 500 mm.

Gumik: Görgő

Négy utas targoncák:

átmenetet képeznek az oldalvillás és a homlokvillás gépek között, azzal a céllal, hogy mindkettőnek a funkcióit ellássák. Kerekeik képesek úgy fordulni, hogy maga a targonca helyben megfordul, lehetővé téve ezzel nagyobb raktározási felületek kialakítását.

Alkalmazás: ugyan arra mint az oldalvillás, de állvány kiszolgálásra is alkalmas, mivel ív nélkül kanyarodik. Alkalmazzák nyílt és zárt helyen is.

Teherbírás: 1.000 kg- 20.000 kg

Meghajtás: jellemzően elektromos - diesel

Gyakori emelés: 0- 9.000 mm.

Gumik: Görgő

Kapcsolat

   
Cím: 2045 Törökbálint, FSD Park 3.
Recepció: .: +36 23 332 026/+36 23 332 027
Fax: .: +36 23 332 026/+36 23 332 027
E-mail: sands@sands.hu
   

Térkép

Egyéb

Oldaltérkép

Adatvédelmi nyilatkozat